Nieuwe Helden – In het hart van de Tour


Documentaire van Dirk Jan Roeleven over het unieke inside-verhaal van wielerploeg Argos-Shimano die wil bewijzen dat je ook zonder doping kunt winnen.

In de honderdste editie van de Tour de France zint het jonge Nederlandse team van Argos-Shimano op revanche op de oude garde die door jarenlang dopinggebruik het wielrennen heeft verziekt. Dicht op de huid, in cinema vérité stijl, volgt de film van Dirk Jan Roeleven het jonge team.

We zijn er bij in de hotelkamers, als de renners gemasseerd worden en in de teambus. We zijn er bij als sprinttalent Marcel Kittel zijn teamgenoten een mooie bonus – “een Rolex?” – belooft bij een etappeoverwinning. We zijn er bij als sprintfavoriet Mark Cavendish zijn concurrent Tom Veelers van Argos vlak voor de finish ten val brengt. We zien het bloed en de wonden en voelen zijn teleurstelling en frustratie.

Marcel Kittel en zijn team schrijven geschiedenis. Niet alleen wint Argos de eerste etappe, waarmee ze de gele trui pakken, maar ook nog twee andere etappes. Voor het team is het echter een ware uitputtingsslag. Tom Veelers is de eerste die moet lossen. Tijdens een eenzame afdaling van een Alpenreus verlaat hij op dramatische wijze de Tour. Was zijn herstel met doping anders gegaan? Naar het eind toe is de vraag: wie is nog sterk genoeg om in Parijs gangmaker te zijn voor de nieuwe sprintkoning Marcel Kittel? Vlak voor de finale in Parijs probeert Cavendish zijn uitdager nog te intimideren. Maar wie komt er in de bloedstollende finale als eerste over de streep?

Bert Wagendorp, bestsellerauteur van Ventoux: “Nieuwe Helden nestelt zich moeiteloos in de kopgroep van de internationale wielercinema.”

NTR – donderdag 3 juli 2014

Kijk Nieuwe Helden – In het hart van de Tour terug via NPO Start

Meer informatie


Duur 80 minuten
Genre Documentaire, Teledoc
Jaar 2014
Omroep NTR
Producent Pieter van Huystee Film & TV
Scenario Dirk Jan Roeleven, Hans Dortmans, Pieter van Huystee
Regie Dirk Jan Roeleven