Teledoc Los op Lowlands - Bonobo’s en Nachtvlinders

Een film van Lisa Boerstra over het gedrag en de beleving van een festival-organisme: duizenden mensen in een ritmische migratie van tent naar tent. De Teledoc is een coproductie van Viewpoint Productions en de VPRO, in samenwerking met het CoBO en het Nederlands Filmfonds.

In augustus 2012, op de heetste editie van Lowlands ooit, beleven ruim 55.000 mensen drie dagen en nachten hun culturele hoogtepunt van het jaar. Uit de chaos van een massa ontstaat een harmonie van groepsverband. Er is een andere beleving van tijd, er gelden andere regels. Door de gedeelde ervaring van muziek en sfeer bestaat er geen wereld meer buiten de hekken. Zij aan zij poetsen honderden bezoekers ‘s ochtends hun tanden. Tijdens het wachten ontstaan spontane trommelconcerten. “Lowlanders zijn als Bonobo’s: ze lossen conflicten op met seks in plaats van agressie”, aldus bioloog en vaste bezoeker Jeroen die ‘de Lowlander’ als soort observeert.

Los op Lowlands – Bonobo’s en Nachtvlinders van Lisa Boerstra (L.A. Raeven) is in vijf dagen gedraaid door vijf crews die overal bij waren. De film dompelt de kijker onder in de festivalsfeer met een meeslepende mix van spectaculaire beelden en muziek. De beleving door de ogen van de bezoekers en de muzikanten. Triggerfinger en Enter Shikari storten zich in de menigte, terwijl de beginnende band The Dirty Denims backstage de zenuwen bedwingt. De 17-jarige meisjes Corinne, Luka en Susan zoeken voor het eerst hun weg, de ‘oude rotten’ Dinand, Suzanne, Pieter en hun vrienden vragen zich af hoe vaak zij nog naar hun jaarlijkse, tijdelijke paradijs zullen afreizen.

LOS OP LOWLANDS – BONOBO’S EN NACHTVLINDERS

Regie: Lisa Boerstra; creative producer: Tamara Vuurmans; uitvoerend producent: Anneke Assen; research: Sabine Gilhuijs; director of photography: Wiro Felix; hoofd geluid: Tim van Peppen; montage: Patrick Janssens; sound design: Tom Bijnen; componist: Evelien van den Broek; producent: Valérie Schuit – Viewpoint Productions; eindredacteur VPRO: Barbara Truyen. Met muziek van Triggerfinger, Enter Shikari en The Dirty Denims. Copyright publiciteitsfoto: Guus Dubbelman.