Het Mysterie van de Melkrobots onderdeel van verandering in mentaliteit in de landbouw


De Teledoc Het mysterie van de melkrobots heeft een bijdrage kunnen leveren aan het Nationaal Landbouwdebat en aan een mentaliteitsverandering in de landbouw.

Dagblad Trouw publiceerde dinsdag 19 juni in De staat van de Boer de resultaten van het grootste opinieonderzoek ooit onder agrariërs gehouden. Hieruit komt naar voren dat onder 85% van de ondervraagden sprake is van een regelrechte crisis. Deze uit zich ook in de gemoedstoestand van boeren. Meer dan de helft is (een tijd) neerslachtig (geweest) vanwege zijn bedrijf. Bijna de helft ligt geregeld wakker van zorgen over de toekomst en bijna driekwart vindt dat het vak twintig jaar geleden aantrekkelijker was. Het blijkt ook dat een grote meerderheid de overstap wil maken naar duurzame bedrijfsvoering en dat meer dan de helft van de boeren vindt dat agrarische bedrijven niet langer moeten focussen op export maar moeten kiezen voor ‘natuur inclusieve’ landbouw waarin wordt ‘samengewerkt’ met de natuur.

Het zijn precies de thema’s die Doxy Films met de Teledoc Het Mysterie van de Melkrobots (Vuk Janic) ter discussie wilde stellen. De film maakt concreet waar jarenlang publiekelijk weinig over gesproken werd. De goed bekeken uitzending van de film op 4 juni jl. bracht heftige reacties teweeg, die nu worden bevestigd. We zijn er trots op dat we – samen met KRO-NCRV en EO IKONdocs – met deze documentaire een bijdrage hebben kunnen leveren aan het Nationaal Landbouwdebat en aan een mentaliteitsverandering in de landbouw.

Bekijk Het mysterie van de melkrobots op NPO Start.

Met Engelse ondertitels:

Het mysterie van de melkrobots is uitgebracht door distribiteur Periscoop Film en heeft sinds 7 december 2017 meer dan 40 speciale vertoningen gehad door het hele land.

Deze film is ontstaan in het kader van Teledoc – een samenwerkingsverband van het Nederlands Filmfonds, CoBO en NPO, en een coproductie van DOXY met EO IKONdocs & KRO-NCRV.

Amsterdam – 21 juni 2018