Het mysterie van de melkrobots – 4 juni op TV


Modern boerendrama, dat op unieke wijze inzicht geeft in de strijd om overleving die vele boeren in Nederland en Europa dagelijks voeren.

Boeren zijn onmisbaar, nemen grote risico’s en werken harder dan bijna iedereen. Maar wat als er iets mis gaat? Een documentaire van Vuk Janić over de kwetsbaarheid van de moderne boer.

Toen Johan van Rijthoven, een Brabantse boer, drie melkrobots aanschafte, kon hij niet voorzien hoezeer de machines zijn leven op zijn kop zouden zetten. Door de robots zou de melkproductie omhoog gaan. Dat moest ook, want zoals veel boeren had Johan bij de bank een hoge lening afgesloten om de investering in de stal en de melkrobots te kunnen betalen. Maar de robots functioneerden niet. In plaats van meer, gaven de koeien minder melk. En de schulden stapelden zich op.

De Van Rijthovens beginnen een rechtszaak tegen de multinational en de dealer van de robots en eisen een schadevergoeding. In zijn wanhoop zoekt Johan ook zijn toevlucht bij ‘energetisch manager’ Stef Freriks, die meent dat de problemen bestaan door “verkeerde, dolende energievormen” op het erf…

De strijd om gerechtigheid confronteert Johan niet alleen met de cynische machinaties van het hedendaagse landbouwbeleid, maar ook met zichzelf en zijn directe omgeving. Het wordt een strijd tegen zichtbare en onzichtbare machten – die Johan en zijn familie al snel boven het hoofd groeit.

Het Mysterie van de Melkrobots is een modern boerendrama, dat op unieke wijze inzicht geeft in de strijd om overleving die vele boeren in Nederland en Europa dagelijks voeren – maar dan achter gesloten deuren.

Teledoc: Het mysterie van de melkrobots wordt op maandag 4 juni als 2Doc uitgezonden door EO/KRO-NCRV op NPO2.

Regie:  Vuk Janić

Bekijk Het mysterie van de melkrobots na uitzending op NPO Start