Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof


Documentaire waarin Shuchen Tan de transformatie volgt van Sigrid Kaag van diplomaat naar minister en uiteindelijk lijsttrekker. Hoe vergaat het haar in een veranderd Nederland waar niet alleen haar daden maar ook haar privéleven onder de loep worden genomen? 

Regisseur Shuchen Tan volgde Sigrid Kaag de afgelopen vijf jaar. Aan het begin van de film is Kaag VN-diplomaat in het buitenland en keert ze terug naar Nederland om minister te worden. Uiteindelijk transformeert ze tot politiek boegbeeld van D66. In de internationale diplomatie is Kaag als een vis in het water, hier wordt ze geconfronteerd met een veranderd Nederland. Als politicus moet ze balanceren tussen haar idealen en de afspraken binnen het kabinet; privé krijgt ze te maken met persoonlijke aanvallen en verdachtmakingen.

Shuchen Tan: “Is het in deze tijd nog mogelijk een persoonlijk portret van een politicus met alle twijfels en onzekerheden te maken? Aanvankelijk dacht ik dat het een film zou worden over een diplomaat die vanuit het internationale speelveld terugkeert naar het kleine Nederland om als Minister van Hoop, zoals ze werd genoemd, haar idealen in het kabinet waar te maken. Ik was benieuwd of het Sigrid Kaag zou lukken om vluchtelingenproblematiek, ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse handel zo aan elkaar te koppelen dat het zou leiden tot echt ander beleid. Haar besluit om op te gaan voor het lijsttrekkerschap van haar partij was een onverwachte, spannende wending in het verhaal. Daardoor konden we haar transformatie van diplomaat naar minister en uiteindelijk lijsttrekker met alle hoogte- en dieptepunten van dichtbij vastleggen.”

VPRO – zondag 3 januari 2021

Kijk Sigrid Kaag – Van Beiroet tot Binnenhof terug via NPO Start

Meer informatie


Duur 90 minuten
Genre Documentaire, Teledoc
Jaar 2021
Omroep VPRO
Producent De Familie
Scenario Shuchen Tan
Regie Shuchen Tan