Missie NS


Documentaire over de Nederlandse Spoorwegen als allegorie van onze samenleving. Een mozaïekvertelling over het vervoersbedrijf dat hard werkt om zijn reizigers tevreden te houden en de rauwe dagelijkse realiteit van wisselstoringen en te korte spitstreinen. 

De NS vervoert dagelijks meer dan een miljoen reizigers. Alle Nederlanders kennen de NS niet alleen, maar ze hebben er ook een (uitgesproken) mening over, of de trein nu wel of niet op tijd rijdt. Reizigers tevreden houden is voor de NS iedere dag weer een worsteling en een uitdaging.

De Teledoc Missie NS van Catherine van Campen(Garage 2.0) toont een onbekende kant van het bedrijf: de worsteling achter de schermen om de reiziger blij en tevreden te houden. Voor die missie worden verhalen geconstrueerd, want verhalen geven houvast in een wereld die complex en ingewikkeld is geworden. Het zijn verhalen die de reiziger gelukkig moeten maken, ook al rijdt de trein niet op tijd.

Missie NS is een mozaïekvertelling vanuit twee sterk contrasterende werelden. Enerzijds het formele hoofdkantoor waar met hart en ziel wordt gewerkt aan een klantvriendelijker imago en waar voor iedere vergadering een film of een vlog wordt gemaakt om het personeel mee op te peppen. Anderzijds de werkvloer, waar vaak een heel andere realiteit heerst dan het verhaal dat degenen die daar werken uit moeten dragen. Een dagelijkse, veel rauwere realiteit, waar haast, anonimiteit, onverschilligheid en ontevredenheid heerst. Waar veel reizigers, met oordopjes in, in hun eigen verhaal lijken te zitten, onwetend van wat zich om hen heen afspeelt.

Missie NS gaat niet alleen over NS maar ook over Nederland anno 2020, waar iedereen zich elke dag opnieuw kan uitvinden.

Lees het artikel ‘Zevenhonderd vragen en veel geduld’ met daarin een interview met regisseur Catherine van Campen op de website van de VPRO.

KRO-NCRV – zondag 29 september 2019 (première NFF) | maandag 22 juni (TV)

Kijk Missie NS terug via NPO Start

 

Meer informatie


Duur 83 minuten
Genre Documentaire, Teledoc
Jaar 2019
Omroep KRO-NCRV
Producent Witfilm
Scenario Catherine van Campen
Regie Catherine van Campen