Dichter bij Tanja


Documentaire waarin regisseur Leo de Boer op zoek gaat naar de Nederlandse Tanja Nijmeijer, die zich aansloot bij de Colombiaanse guerrillabeweging Farc.

In september 2007 ontmoet filmmaker Leo de Boer Farc-kenner Liduine Zumpolle. Er is een video opgedoken van een jonge Nederlandse vrouw die zich heeft aangesloten bij de Colombiaanse guerrillabeweging Farc. Vanuit de jungle, gekleed in een camouflage-uniform, richt de 25-jarige Tanja zich in de videoboodschap tot haar familie. “Ik mis jullie erg. Maar ik heb besloten dat ik hier moet zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we hier voor goede zaak vechten en dat ik hier ook blijf”.

Leo de Boer besluit op Liduine’s uitnodiging in te gaan om met haar naar Colombia te gaan om Tanja’s keuze te begrijpen. Wat bezielt een Overijssels meisje om alle schepen achter zich te verbranden en zich bij een van de meest gewelddadige guerrillabewegingen ter wereld aan te sluiten? Leo de Boer reist een jaar lang heen en weer tussen Colombia, Zweden en Nederland om het spoor terug te voeren naar Tanja.

Via Liduine Zumpolle komt hij in contact met ex-guerrilla’s die Tanja uit de Farc kennen. Hij vliegt mee met militaire patrouilles die per helikopter jacht op haar maken en hoort hoe ze zich destijds als studente door de guerrilla’s liet inpalmen. Voor Tanja’s leven wordt inmiddels gevreesd. Maar er komen ook berichten dat ze nog in leven is. Ondanks haar harde kritiek op Tanja, is Liduine bereid haar de helpende hand te reiken. Maar wil Tanja die aannemen? Kan ze die nog aannemen?

IKON – dinsdag 18 mei 2010

Kijk Dichter bij Tanja terug via NPO Start

Meer informatie


Duur 95 minuten
Genre Documentaire, Teledoc
Jaar 2010
Omroep IKON
Producent Pieter van Huystee Film & TV
Scenario Leo de Boer
Regie Leo de Boer