Hollandse Nieuwe 3 juni op Nederland 3

Maandag 3 juni, 20.25 uur zendt de EO op Nederland 2 Hollandse Nieuwe uit. Een film van Leonard Retel Helmrich over Nederlands laatste echte haringvissers. De Teledoc is een coproductie van In-Soo Productions en de EO, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds.

Hollandse Nieuwe, al meer dan duizend jaar een fenomeen, is niet weg te denken uit onze nationale cultuur. Jaarlijks kijken miljoenen landgenoten in binnen- en buitenland uit naar de komst van het eerste vaatje.

In de middeleeuwen draaide de Nederlandse economie nog op de verdiensten van de haringvisserij. Tegenwoordig is de Nederlandse haringvloot drastisch geslonken. Slechts twee schepen, de Wiron 5 en Wiron 6 van rederij Jaczon uit Scheveningen, varen nog onder Nederlandse vlag. De overige schepen van Nederlandse reders vissen onder buitenlandse vlag op haring. Reden voor de koningin om sinds 2003 niet meer de Koninginneharing in ontvangst te nemen.

Hollandse Nieuwe is een Teledoc over romantiek, kameraadschap, en het langzaamaan verdwijnen van een laatste stuk Hollands Glorie. Regisseur Leonard Retel Helmrich maakte onder meer de veelvuldig bekroonde Indonesiëtrilogie De stand van de zon, Stand van de maan en stand van de sterren.